Že stara ljudska modrost pravi, da prazna vreÄa ne stoji pokonci! Tretji dan zelenega tabora ob Rižani smo priÄeli v družbi Avokado, ki nam je pomagal pripraviti okusno in zdravo malico. Ta nam je priÅ”la Å”e kako prav na pohodu. Kam nas je vodila pot?
Odpravili smo se na Eko toÄka, kjer nas je z osvežujoÄo lovorjevo limonado priÄakala gospa Irena. Na eko toÄki najdemo zeliÅ”Äni vrt z veÄ kot 30 avtohtonimi zeliÅ”Äi, videli pa smo tudi Äisto pravi hotel za žuželke. Irena nam je s svojim Å”irokim znanjem in ljubeznijo do narave približala svet zeliÅ”Ä, razložila pa je tudi postopek destilacije ter kako uporabljamo hidrolate, ki nastanejo pri destilaciji. Zaradi Irene sedaj tudi vemo, kaj pomeni zeliÅ”Äarska kultura. Äe morda ne veste - zeliÅ”Äarska kultura pomeni, da naberemo le toliko zeliÅ”Ä kot jih potrebujemo, nabiramo pa jih najmanj pol kilometra stran od cest in urbanih srediÅ”Ä. Poleg novega znanja smo si prislužili tudi recept za okusno limonado!
Tudi pot nazaj v tabor ni bila dolgoÄasna. Pot nam je namreÄ prekrižal slepec, ki se je hitro spoprijateljil z naÅ”im mladim zelencem Aljažem.
FantastiÄnih aktivnosti pa za danes Å”e ni konec! Äaka nas namreÄ tudi pravi lov na zaklad. Le kakÅ”en je ta zaklad?
Hvala Avokado za kulinariÄne ideje ter malico, ki nam je dala potrebno energijo za pohod. Hvala tudi gospe Ireni iz Eko toÄka za predano znanje in nove veÅ”Äine prepoznavanja zeliÅ”Ä.
Zeleni tabor ob Rižani s svojo podporo omogoÄajo tudi: KOST Koper, Kulturno Izobraževalno DruÅ”tvo Pina, Znanstveno-raziskovalno srediÅ”Äe Koper, Nomed Media, Mladi za podnebno praviÄnost, Rifuzl in Komunala Izola-Isola.
Comments