top of page

SPREJETJE AMANDMAJA NA ZAKON O OHRANJANJU NARAVE ...

V torek je velika večina poslancev Državnega zbora kljub številnim pozivom ljudstva in nevladnih organizacij (NVO) glasovala za sprejetje amandmaja na Zakon o ohranjanju narave. V amandmaju so zaostrili pogoje delovanja nevladnih organizacij, s čimer je njihovo sodelovanje pri posegih v naravo popolnoma onemogočeno. Zaradi sprememb v zakonu je pravice izgubila velika večina nevladnih organizacij, ki delujejo na področju varstva narave.

Na žalost to ni bil edini ukrep, ki ga je sedanja vlada sprejela. Isti pogoji za delovanje NVO so bili sprejeti že v členih, podtaknjenih v ''Protikorona megazakonu'', s katerimi so pospešili izdajo gradbenih dovoljenj in pri tem onemogočili posredovanje NVO, v kolikor bi bila gradnja sporna. Po sprejetju včerajšnjega amandmaja pa so sedaj napovedali tudi obravnavo Zakona o varstvu okolja na enak način! 72. člen ustave Republike Slovenije pravi, da ima vsakdo pravico do zdravega življenjskega okolja za katerega mora poskrbeti država. Zelenci se sprašujemo, zakaj smo priča dogodkom, ki bodo naše otroke prikrajšali za njihovo zdravje?!


Zdrava narava je poglavitna za zdravo telo in dušo. V tem času pa državljani spremljamo sistematično onemogočanje delovanja varuhov narave, ki so mnogokrat zaslužni za ohranjanje našega okolja neokrnjenega. Ravno nevladne organizacije so tiste, ki so se in se še vedno aktivno borijo za obstoj naravnega okolja v katerem so živeli naši predniki, v katerem živimo mi in v katerem bodo živeli naši zanamci.

Pa vendar ni vse slabo! Ljudje se prebujajo! Do ponedeljka dopoldne je bilo na elektronski predal poslancev poslanih več kot 10.000 sporočil s pozivom, naj glasujejo ZA NARAVO in PROTI AMANDMAJU. Prav tako se je včeraj, navkljub slabemu vremenu, pred začetkom seje na Trgu republike zbralo več sto protestnikov, ki so opozarjali poslance, da narava ne pripada nikomur. Ljudje vseh generacij, talentov in vlog lahko v tej zgodbi prispevamo svoj delček! Tudi vi se zavzemite za našo naravo na način, ki najbolj nagovarja vaše srce.

Comments


bottom of page