top of page

Zanimiva raziskava o zavržkih hrane 🥔🥚🧀🥩🥦

Zveza potrošnikov Slovenije in Ekologi brez meja so opravili zanimivo raziskavo o zavržkih hrane.


Med drugim so ugotovili, da 80 odstotkov vprašanih (N = 486) že nakupuje z nakupovalnim seznamom. Tega je treba zapisati na podlagi objektivne ocene stanja v omari oziroma hladilniku in ne le na podlagi akcij v reklamnih letakih ali trenutnih želja. Nakupovalni seznam je najbolje pripraviti na podlagi načrtovanega jedilnika za naslednje dni. Načrtovanje obrokov je namreč ena najuspešnejših strategij za zmanjšanje količine odpadne hrane v gospodinjstvih. Če so obroki sestavljeni iz kakovostnih sestavin in uravnoteženi, pripomore tudi k ohranjanju telesne mase in splošnega zdravja.


V smeti najpogosteje roma senzorično neustrezna hrana – ker smo nanjo pozabili, se je v hladilniku pokvarila do te mere, da lahko že z osnovnimi čutili prepoznamo, da ni več varna oziroma užitna. Več kot 60 odstotkov vprašanih vsaj občasno preveč `na debelo´ olupi neužitno lupino, skoraj polovica zavrže tudi povsem užitne olupke od kumarali jabolk.

Čeprav poznamo veliko različnih načinov za predelavo presežkov sadja in zelenjave v druge, trajnejše izdelke, se nam še vedno najpogosteje zgodi, da pozabimo porabiti prav sadje in zelenjavo.


Preveč zavržene hrane še vedno roma na mesta, kjer učinkovita predelava ni mogoča. Kar 12 odstotkov hrano odloži med mešane komunalne odpadke, 16 odstotkov pa v straniščno školjko.


71 odstotkov vprašanih uživa hrano po preteku roka uporabe `porabiti do´, večinoma mleko in mlečne izdelke. Čeprav so morda na prvi pogled senzorično užitni, ni nujno, da so tudi varni za uživanje. Oznaka `porabiti do´ namreč sporoča, da gre za hitro pokvarljivo živilo in znaki kvara niso nujno opaženi z osnovnimi senzoričnimi zaznavami (okus, videz, vonj).





bottom of page