top of page

Kako naredimo svečo iz odpadnega jedilnega olja? 🕯️♻️🪔
Odpadno jedilno olje je nevaren odpadek, ki ga je potrebno odnesti na zbirni center. Lahko pa iz njega naredimo sveče! Mi smo si pomagali s kompletom NAREDI SAM.


Kaj potrebujemo za izdelavo sveče?

· Posodo primerno za segrevanje na štedilniku,

· stekleno posodico v kateri bo sveča,

· merilno posodo,

· cedilo,

· odpadno jedilno olje in

· OILRIGHT komplet NAREDI SAM.


Komplet NAREDI SAM vsebuje:

· 3 držala za stenj,

· merilno žličko,

· 60 g dišečega praška za izdelavo voska in

· 3 bombažne stenje.


Najprej precedimo 1 dl odpadnega jedilnega olja. Nato ga prelijemo v posodo za kuhanje, dodamo eno polno merilno žličko dišečega praška ter premešamo. Na štedilniku segrevamo 2 minuti. Dodamo 2 merici praška in mešamo dokler mešanica ne postane homogena. Po potrebi dodatno segrejemo. Še vročo mešanico previdno prelijemo v posodico za svečo. S pomočjo priloženega papirnatega držala, stenj vstavimo v posodico na sredino. Pustimo, da se vosek ohladi in strdi na sobni temperaturi. Odstavimo papirnato držalo in porežemo stenj na primerno dolžino. Prižgemo svečko.


NASVET: prvo gorenje sveče je zelo pomembno, zato najprej prerežemo malo stenja, da bo sveča lepše gorela. Prvič jo pustimo goreti toliko časa, da se površina stopi v celoti (vsaj za pol centimetra). Tako si zagotovimo, da bo sveča tudi v prihodnje pravilno gorela in v celoti pogorela.

Comments


bottom of page